Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 23:14 - наи голям
Автор: fantasta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 404 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Секвоя от Уикипедия, свободната енциклопедия   image Вижте пояснителната страница за други значения на Секвоя.
Секвоя
image
Природозащитен статут
image
Уязвим
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Pinophyta Голосеменни
клас: Pinopsida Иглолистни
разред: Pinales  
семейство: Cupressaceae Кипарисови
род: Sequoia Секвоя
вид: Sequoia
sempervirens
Вечнозелена
секвоя
Научно наименование
image Sequoia sempervirens
Endl., 1847
секвоя в Общомедия
image   Шишарка и семена на Sequoia sempervirens

Секвоята семпервиренс е еднодомен дървесен вид, род Секвоя, семейство Кипарисови (Cupressaceae), имащ единствен жив представител Sequoia sempervirens, който обикновено се нарича секвоя (също и вечнозелена секвоя или крайбрежно червено дърво).

Секвоята е вечнозелено иглолистно дърво, живеещо до над 2000 години, считано за най-високото дърво в света в наши дни, достигащо до над 115 m височина и над 7 m диаметър в основата. Счита се, че наименованиетосеквоя произлиза от името на вожда на индианското племе чероки Sequoyah. Вечнозелената секвоя в диво състояние се среща в тясна ивица 750 km дълга и 8 – 75 km широка по протежението на Тихия океан вКалифорния, Северна Америка. Има засадени такива дървета в Австралия и Нова Зеландия. Дървото не вирее в Европа, Азия и Африка. Секвоя семпервиренс е известна още с названията Coast Redwood („крайбрежно червено дърво“) и California Redwood („калифорнийско червено дърво“). Названието „секвоя“ се използва понякога и за другите два представителя на подсемейство Sequoiadendron giganteum – Гигантска секвоя(Sequoiadendron giganteum) и Metasequoia, които са най-големите дървета на планетата.

image   Секвои в Националния парк Редууд, Калифорния Гигантски секвои в България[редактиране | редактиране на кода]

В двора на Боянската църква има 3 вековни гигантски секвои, засадени от царица Елеонора. В Борисовата градина в София в частта близо до квартал Изток и до тенис кортовете също има гигантска секвоя от времето на цар Борис III. На сходна възраст има и една гигантска секвоя в частта на Борисовата градина до квартал Изгрев. Гигантска секвоя има също в двора на пожарната гр. Смолян (на възраст 24 г.), в двора наЛесотехническия университет, в Морската градина във Варна, Морската градина в Бургас, на гаровия перон в гр.Пирдоп (5 гигантски секвои, засадени през 1935 г. – подарък за Царя), в двора на училището в с. Антон, на площада на с. Душанци и в балнеологичния курорт Вили Костенец, разположен в източния дял на Рила планина, на 9 km южно от гара Костенец и на 78 km югоизточно от София (2 секвои). В двора на училището в с.Буново растат две гигантски секвои, засадени преди повече от половин век. Също така и в местността „Колибар чешма“, намираща се на 3 km от Ивайловград и на 328 km югоизточно от София има една секвоя с височина близо 40 m, а също така и малка гора от около 40 броя по-малки дървета. Има няколко броя в гр. Велинград, на гърба на пощата, там може да се види величието ѝ. Има засадени гигантски секвои в дворове на къщи, които се намират в столичните квартали „Княжево“, „Драгалевци“, „Симеоново“ и „Бояна“. Гигантски секвои има и в женския руски манастир в кв. „Княжево“. Около 20 секвои на 30 години има в Аграрен университет в Пловдив. Две дървета (гигантска секвоя) има в кв. „Мусагеница“, вероятно посадени около 1970 г. Има в с. Ново Градище, област Стражица. Дървото е на 42 – 43 г. с диаметър 3 m и височина около 15 – 20 m, отрасло е в частен двор, засадено от собствениците. На площада в селото има и още 3 дървета. В местността „Юч Бунар“ – село Богослов, което се намира над гр. Кюстендил, има 3 вековни секвои, от които се е самозалесила малка секвоена гора. Няколко секвои има и в бившата правителствена резиденция в Нареченски бани, засадени според охраната през 1955 г., но доста дебелостволи. Секвоя има в централната част на курортното градче Вършец. Секвои има също в село Руховци, община Елена. Две гигантски секвои растат и в предблоково пространство в централната част на гр. Берковица. Дърветата са на възраст 40 г. с обиколка на ствола 4 m и височина около 20 m. В центъра на гр. Гоце Делчев до Митрополията също има секвоя на около 100 г.

image   Една от гигантските секвои в



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fantasta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 249751
Постинги: 663
Коментари: 15
Гласове: 101