Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 23:01 - Защо сме нямали шутове? Стефан Цанев
Автор: jabalka Категория: Други   
Прочетен: 3096 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 08.12.2014 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            



           Стефан Цанев
           есета и притчи
        Убийците са между нас

       Защо сме нямали шутове?

Образованият български читател знае от съчиненията на Шекспир, Юго и други чужди автори , че кралете едно време в ония държави са имали шутове ( обикновено хора недъгави, гърбави, джуджета и пр. , облечени пъстро и смешно, със звънчета по шапката и по обувките ), които са разсмивали краля и придворните . Смешници , както може да се преведе на съвременен български език . Но ако ролята им е била само тази- да разсмиват - царя и царедворците , въобще нямаше да се занимавам с тях, работата е много по- сериозна.

   Кралете едно време , за наша изненада , не били чак толкова глупави и някои от тях далеч преди Паскал стигнали до прозрението , че колкото по- високо се издига един човек в йерархията , толкова повече се отдалечава от истината , или казано образно:царят най- малко знае какво става в царството му. Царските съветници казват на царя само това , което му е приятно да чуе, защото " казването на истината е полезно за човека, на когото я казват , но е неизгодно за хората , които я казват , понеже стават омразни", а царедворците гледат повече личното си благо , отколкото благото на царя. (Все още не е учреден орган за казване на истината. ) Казано по- просто: царедворците нямат сметка да казват на царя истината и те си го лъжат най- съзнателно и користно. Веднъж например един съветник на една високопоставена личност взе да ме убеждава съвсем насериозно, че нямало никаква , ама никаква жилищна криза , просто било пълно с празни апартаменти , в които нямало кой да живее. Той мене щом ме лъже в очите , без да разчита на нещо , можете да си представите как лъже началника си - и горкият човек , ако вярва на съветниците си ( а на кого да вярва?), представете си каква информация има за действителното положение на нещата.Но аз се отклоних. Ставаше дума за това , че умните крале навремето , като разбрали , че не могат да разчитат да научат истината от своите царедворци , решили да си назначат "шутове"- хора , които нямат перспектива да се издигнат по - високо от поста на шут и чието най- важно задължение е било да говорят на краля голата истина : кой крои заговор срещу краля, кой краде от държавната хазна, кой спи с кралицата и пр. , и пр. Не само това. Шутът единствен в кралството има право да каже в очите на краля : " Глупак! Как можа да направиш това?" - като по този начин предпазвал краля от погрешни стъпки. За подобна дързост, разбира се, кралят понякога отсичал главата на шута си , но веднага си е назначавал друг шут - със същите права и задължения: да му говори истината винаги с риск за главата си . ( Този риск все пак е бил по- малък , тъй като за лъжа шутът също се наказвал със смърт!)

     Всичко това е известно на нашият читател, но едва ли той си е задавал въпроса: а защо българските царе са нямали шутове? На какво се дължи това, не знам, но си мисля , че ако нашите царе бяха имали шутове , то кой знае , може би много грешни ходове в нашата история щяха да бъдат избегнати, може би Калоян, ако имаше шут, щеше навреме да узнае за заговора Манастрас и Целгуба и нямаше да бъде убит край Солун, или пък Ивайло също нямаше да бъде убит, ако си имаше шут да му каже: " Глупак! Не отивай при Ногай! " ... Въобще , ако имахме шутове , може би щяхме да отървем някой и друг век робство...

     Това , разбира се , са романтични шеги. Но как стои въпросът днес? Имаме ли нужда от шутове, сиреч: имаме ли нужда от хора , които да поемат риска и без надежда за кариера да говорят истината? Изглежда , че имаме нужда . И тази роля могат да изпълняват по ранг, по дълг и призвание журналистите и писателите... Мислите , че е обидно ? Никак. Самият Шекспир се провиква в една от комедиите си:

                       Венчайте ме със званието шут-
                       за да си казвам туй, що мисля!

Е, понякога може да падне някоя глава, но това си влиза в риска на професията.

Б.р. на вестник "Поглед ". Материалът е представен в редакцията преди 10 ноември.
Публикувано на 20 ноември 1989 г.




- Mendelssohn Violin Concerto E Minor OP.64 (Full Length) : Hilary Hahn & FRSO




Гласувай:
12



1. tit - Не бях го чела :(
08.12.2014 00:52
Никога няма да станем лицемерни като западняците.
Не, че не се опитваме, но не ни се отдава!:))
При тях е изкуство...

Наивна романтика е този текст, наистина!
цитирай
2. jabalka - Привет Тит! Хареса ми ... това че е ннаивно подскачащ!
08.12.2014 10:03
Не бях го чела :(
00:52
Никога няма да станем лицемерни като западняците.
Не, че не се опитваме, но не ни се отдава!:))
При тях е изкуство...

Наивна романтика е този текст, наистина!
.....................................................................................

Не знам ... изкуство е лицемерието наистина , но ние сме хем над нещата , когато трябва да сме долу до проблема, хем наивно мислещи си , че бумерангът на нашите желания няма да се завърне отнякъде... ! :)
цитирай
3. sestra - Клишетата за западняци и източняци са ми чужди,
08.12.2014 17:04
намирам ги съзнателно насаждана заблуда и особено, че ние не сме лицемерни. Тукашният засукан и сенчест модел на поведение е бих казала недостижим. И затова сега се замислям - може пък да са имали тесен контакт с конярите си по същата схема и за икономия на средства...
цитирай
4. jabalka - М, даа , Сестра ! Конярите , подвасалите , работещите за този и онзи...
08.12.2014 17:36
sestra - Клишетата за западняци и източняци са ми чужди,
17:04
намирам ги съзнателно насаждана заблуда и особено, че ние не сме лицемерни. Тукашният засукан и сенчест модел на поведение е бих казала недостижим. И затова сега се замислям - може пък да са имали тесен контакт с конярите си по същата схема и за икономия на средства...
......................................................................................................................

все шутове , но те не а другият е потърпевш , нали... !?!
А това ,че никой човек , няма моралното право да властва над другият е съвсем друга работа ! Затова и Шекспир е написал това :

" Венчайте ме със званието шут-
за да си казвам туй, що мисля!"
Нали усмиването на проблема е осъзнаване на неговата тежест всъщност...
цитирай
5. ko642 - И на мен текста ми се струва малко наивен и романтичен.
08.12.2014 18:11
Малко от сорта ако тогава беше станало това, сега щеше да е много по добре :)

Британската култура, на пръв поглед наистина изглежда изглежда лицемерна. И може би е, но не повече от всяка друга. Но това, че не казват на някого че е 'глупак' а че е 'стигнал границата на въможностите' си (без да се уточнява къде е тази граница) не бих казал че е лицемерие :) .. а дори и да е, мисля че е в пъти по добре от дебелоочието в стил бай Ганьо.

цитирай
6. jabalka - Привет ko642 ! :) Да , той и авторът е казал това ... мисля не е сравнение
08.12.2014 19:31
ko642 - И на мен текста ми се струва малко наивен и романтичен.
18:11
Малко от сорта ако тогава беше станало това, сега щеше да е много по добре :)

Британската култура, на пръв поглед наистина изглежда изглежда лицемерна. И може би е, но не повече от всяка друга. Но това, че не казват на някого че е 'глупак' а че е 'стигнал границата на възможностите' си (без да се уточнява къде е тази граница) не бих казал че е лицемерие :) .. а дори и да е, мисля че е в пъти по добре от дебелоочието в стил бай Ганьо.
........................................................................................................................

с другите "кралства " , все пак това са притчи и есета , и нямат за цел да оглозгват кости... по- скоро да усмиват това онова... :)
И да , в пъти по - добре е от Байганьовщината ни , проява на консумирам на чужд гръб защот си щадя своя...!
Благодаря ти за коментара и присъствието!
Лека и спокойна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jabalka
Категория: Поезия
Прочетен: 652764
Постинги: 311
Коментари: 4838
Гласове: 13507
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930